Actiuni de phishing in numele PracticOnline.ro
Informatiile tale confidentiale sunt extrem de importante, iar accesul la acestea trebuie facut doar de catre entitati legitime, care au primit acordul tau explicit. Din pacate, metodele de obtinere frauduloasa a informatiilor personale si bancare s-au inmultit in ultimii ani. De aceea, am creat aceasta pagina pentru a te ajuta in protejarea datelor tale impotriva actiunilor de phishing
Ce inseamna “phishing”?
In esenta, “phishing”-ul este o inselaciune desfasurata in spatiul electronic. Aceasta are scopul de obtine date personale de identificare sau date bancare, prin intermediul unor mesaje electronice care mimeaza entitati oficiale.
Cum identifici actiunile de phishing
De cele mai multe ori, actiunile de phishing sunt de doua tipuri. Primul dintre ele este reprezentat de concursuri, fiind si cea mai raspandita forma. Utilizatorii sunt indemnati sa se inscrie prin acordarea datelor confidentiale, sub pretextul premiilor garantate (telefoane mobile, console gaming, carduri cadou sau alte produse foarte populare).
Al doilea tip de actiune de phishing consta in primirea de mesaje din partea unui serviciu ce solicita actualizarea datelor de identificare, pentru a evita stergerea contului. Toate aceste mesaje mimeaza foarte bine aspectul si modul de adresare al serviciului real, motiv pentru care trebuie sa te asiguri de anumite lucruri atunci cand acorzi datele tale personale.
Ce masuri de siguranta poti lua atunci cand acorzi date confidentiale
Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca informatiile confidentiale, in special cele bancare (numar card, data expirare, cod CVV, PIN), nu vor fi solicitate vreodata nici de entitatile financiare, nici de magazine online precum PracticOnline.ro
Iti recomandam sa eviti concursurile cu conditii de participare prea bune ca sa fie garantate. Cel mai frecvent mecanism intalnit in astfel de actiuni de phishing este abonarea la newsletter si castigarea garantata a unui card cadou.
Cumpara intotdeauna de pe website-uri cunoscute, ce contin elementele de securitate pe care le poti identifica rapid. Acestea sunt:
- Conexiune securizata, marcata prin simbolul unui lacat inchis. Acesta este afisat inaintea adresei website-ului;
- Conexiune securizata HTTPS, marcata prin prezenta protocolului https://, afisat inaintea adresei website-ului;
- Adresa reala a website-ului, in cazul nostru https://www.PracticOnline.ro.